Mielagėnų bibliotekos įvykių mozaika

 Negalima būtų sakyti, kad Mielagėnų bibliotekoje gyvenimas virte verda, bet ir vietoje jis nestovi. Atrodo, tik ką svilino vasaros saulė, o štai jos vėl ilgimės. Užtat dabar šildo gražūs prisiminimai žvelgiant į nuotraukas. Smagu prisiminti susitikimus, išvykas ar paprasčiausius šiltus pokalbius su lankytojais.  

Rugpjūčio gale su grupele jaunųjų skaitytojų susiruošėme į Triušiukų slėnį Utenos rajone ir keramikos studiją „MolioMinkis“ Senajame Daugėliškyje. Triušiukų slėnyje  galvos apsisuko ir nuo kaitros, ir nuo gyvūnų gausos. Nors objekto pavadinime minimi triušiukai, bet gyvena ten gausybė ir kitokių gyvūnų: alapkos, stručiai, ožiai, avys, arkliukai Poniai, įvairiausių rūšių vištos… visų gyvūnų nė nepavyko pamatyti, nes daug kas slėpėsi nuo kaitros savo nameliuose-pavėsinėse. Greitai vaikų rankose tuštėjo kibirėliai su maistu gyvūnams, nes beveik visi kišo snapus ir nosis prašydami vaišių.

Senojo Daugėliškio pakraštyje, vaizdingoje vietovėje besikuriančios studijos  „MolioMinkis“ šeimininkė Jolita Bužinskienė iškart rado bendrą kalbą su vaikais, kuriems ši pažintis su keramika buvo pirmoji. Vienas nutarė padaryti dovaną draugams – broliams tryniams, kita – pieštukinę. Kažką nulipdyti stengėsi ir bibliotekininkė. Laikas MolioMinkyje bėgo nepastebimai. Tačiau tą dieną džiaugtis savo darbeliais dar negalėjome. Jie turėjo išdžiūti, po to išdegti krosnyje. Ir tik po kurio laiko vėl nuvykus į studiją darbelius buvo galima baigti – padengti glazūra, ir, dar truputuką palaukus, džiaugtis savo kūriniais.

Mielagėnuose  nuo šio rudens nebeliko mokyklinių klasių. Dabar čia tik ikimokyklinė grupė, kurioje penkios 3–6-erių metų mergaitės. Linksmos ir smalsios jos beveik kasdien atbėga išsirinkti knygučių. Spalio 4-ąją, minint Pasaulinę gyvūnų dieną, jas pakvietėme į Selemono Paltanavičiaus knygos „Kiekvienam savas kąsnis“ pristatymą. Buvo skaitomos knygos ištraukos, mergaitės smalsiai apžiūrinėjo paveikslėlius, komentavo.

Dauguma Mielagėnų bibliotekos lankytojų yra vyresnio amžiaus. Yra grupė skaitytojų, ypatingais ryšiais susijusi su biblioteka, – tai buvę Mielagėnų mokyklos mokytojai. Juk biblioteka įsikūrusi buvusios mokyklos patalpose… Tradiciškai kiekvieną rudenį, rugsėjo arba spalio pradžioje, organizuojame mokytojų susitikimus. Šiemet susirinkome rugsėjo 1-ąją. Susirinko, per dešimtį buvusių mokytojų, ne tik gyvenančių Mielagėnuose, bet ir toliau. Pabuvę kartu, prisiminimais sugrįžę į praeitį, pasidžiaugę vieni kitais,  uždegėme žvakeles jau išėjusiems…

Rima Misiūnienė, Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Mielagėnų filialo vyresn. bibliotekininkė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.