Kurkime geresnį internetą kartu!

Vasario 7 d. Ignalinos viešoje bibliotekoje paminėta Saugesnio interneto diena. Daugelyje pasaulio šalių ši diena, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis, minima jau 20-ąjį kartą!

Šį kartą bibliotekoje apie saugumą internete kalbėjo Ignalinos policijos komisariato tyrėja Jurgita Zenkuvienė. Ji papasakojo apie vyraujančius nusikaltimus elektroninėje erdvėje, asmens paskyros informaciją bei duomenų apsaugą socialiniuose tinkluose, asmeninės informacijos kontrolę ir pagalbos galimybės. Taip pat ji kalbėjo apie sukčiavimo atvejus elektroniniais laiškais ar trumposiomis žinutėmis, viliojančius pasiūlymus, elektroniniuose laiškuose prisegtus įtartinus priedus ar nuorodas, pasiūlymus neatidėliotinai spręsti iškilusias problemas. Renginio dalyviai atidžiai klausėsi šios informacijos, išsakė savo pastebėjimus, patyrimus. Buvo išnagrinėta ir „romantinio“ sukčiavimo tema pažinčių interneto svetainėse. Jeigu tapote auka, perspėjo pareigūnė, praneškite policijai arba telefono numeriu 112, jeigu pateikėte savo sąskaitos informaciją, susisiekite su savo banku.

Bibliotekininkė Irena Balachovičienė priminė, kad daug informacijos galima rasti https://www.epilietis.eu/saugesnio-interneto-savaite-2023  ir pasiūlė išspręsti saugesnio interneto testus http://testas.draugiskasinternetas.lt .

Ši diena paminėta ir Kazitiškio filiale. lankytojai domėjosi kaip saugiai naudotis internetinėmis parduotuvėmis, kaip užsisakyti norimą knygą, kaip užsiregistruoti pas gydytojus. Apsilankę senjorai prašė konsultacijų kaip saugiai naudotis išmaniuoju telefonu. Bibliotekininkė Dalia Koršul visus kvietė drąsiai  klausti ir naudotis interneto galimybėmis saugiai.

Mielagėnų filialo lankytojai vasario 7 d. pasitikrino savo saugumą internete – atliko testus.

Kaip saugiai naudotis internetu bibliotekininkė Vanda Laurinavičienė supažindino skaitytojus Dysnos filiale.  

Gilūtų bibliotekos skaitytojai vasario 7 d. taip pat prisijungė prie akcijos „Saugesnio interneto diena 2023“. Aptartos situacijos, kurios gyvenime realiai nutinka žmonėms, kalbėtasi  apie prekybą internetu, komentarus, asmens duomenis, netikras naujienos.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.