Vaikų literatūros premijos laureatai – ignaliniečiai

Pirmadienį Vilniuje, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, apdovanoti Vaikų literatūros premijos laureatai. Šiemet premija skirta rašytojai Kotrynai Zylei už kūrybos įvairovę ir mitinių būtybių atspindžius šiuolaikinėje vaikų literatūroje bei viešajai įstaigai „Meno bangos“ už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą.

Zylė apsakymų knygoje apie mitines būtybes „Siela sumuštinių dėžutėje“ sujungia praeities paveldą su dabarties realijomis.

– Labai džiaugiuosi, kad išmaniųjų technologijų laikais vaikų noras skaityti neblėsta, kad vaikų literatūros autoriai randa būdų, formų, kaip sudominti skaitytojus. Kiekvienas iš mūsų turi mėgstamą knygą, mėgstamus veikėjus, iš kurių esame ko nors pasimokę. Mokiniams linkiu visą gyvenimą draugauti su knyga. Ne tik skaityti, bet ir aktyviai domėtis literatūros naujienomis, dalyvauti susitikimuose su rašytojais, diskutuoti, dalintis įspūdžiais, – sakė ministrė Jurgita Šiugždinienė ir pridūrė: –  Kas žino, galbūt dar po kiek metų Vaikų literatūros premiją įteiksime vienam iš mokinių, dabar sėdinčiam šioje salėje. Laureatams dėkoju už kūrybą, už talentą, už meilę vaikams. Laureatams dėkoju už kūrybą, už talentą, už meilę vaikams

Komisijos, kuri atrinko laureatus, pirmininkas Kęstutis Urba prisiminė, kaip prieš daugelį metų, dar praeitame tūkstantmetyje (!) tėtis į literatūros žurnalo redakciją atvedė dešimtmetę Kotryną Kazickaitę, kuri žurnalui atnešė parašiusi savo recenziją. Niekas tada nenuspėjo, jog tai – būsima premijos laureatė Kotryna. Kaip sakė K. Urba, jį maloniai  nustebino tai, kad šiuolaikiniai jauni rašytojai remiasi tautosaka. „Kotryna yra ryškiausia šios temos naudotoja“, – pripažino komisijos pirmininkas.  Kartu jis pažymėjo, jog knyga labai originali, apjungianti mitologines būtybes su šia diena.

Kotryną ir į šias iškilmes atlydėjo ir jos pripažinimu džiaugėsi jos tėtis.

Šiemet Vaikų literatūros premija buvo įteikta ir VšĮ „Meno bangos“, kurios įkūrėjai – Ignalinoje gyvenantys rašytoja Gintarė Adomaitytė ir Marius Kraptavičius. Atrankos komisijos nuomone, įstaiga reprezentuoja Lietuvos kultūrinį gyvenimą ir aktualijas už didmiesčių ribų. O ir kultūrinė sklaida vyksta iš Ignalinos!

Kaip pažymėjo premiją teikdamas K. Urba, viešoji įstaiga „Meno bangos“ skiria daug dėmesio vaikų literatūrai, vaikams nuolat organizuoja įvairius renginius, susitikimus su menininkais, savo interneto svetainėje aktyviai skelbia straipsnius kultūros, literatūros ir kitų meno formų temomis bei aktualijomis. K. Urba akcentavo, kad čia „rašoma profesionaliai, bet ne akademiškai“, pateikiami įdomūs pasakojimai apie kūrybą ir knygas, kalbinami vaikų rašytojai. Padėkota rašytojai Gintarei Adomaitytei už didelį darbą ir meilę vaikų literatūrai.

Rašytoja Gintarė Adomaitytė, tardama žodį susirinkusiems garbingiems svečiams ir gausiam mokinių būriui, dėkojo už pripažinimą, kartu priminė, kad gyvenimas provincijoje turi savo privalumų ir kaip vieną iš labiausiai pavykusių savo projektų įvardijo knygelę „Ignalinos pasakos“.

Pasveikinti Gintarės Adomaitytės ir Mariaus Kraptavičiaus atvyko Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Rokas, savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vyr. specialistė Rasa Juodagalvienė. Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Sekonienė. Jie džiaugėsi, kad tam tikra prasme garbinga premija atkeliavo į Ignaliną. Tarp tų, kurie atvyko pasveikinti Gintarės Adomaitytės ir Mariaus Kraptavičiaus buvo ryčiausio Lietuvos krašto, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos geriausi knygos mylėtojai  su gimnazijos direktore Jelena Tumanoviene ir mokytoja Nijole Keraitiene.  Gėlės, sveikinimai, apsikabinimai ir linkėjimai buvo šio džiaugsmingo susitikimo ženklai.

Šventinę nuotaiką  kūrė ir susirinkusiems koncertavęs vaikų choras „Ugnelė“.

Dviejų dalių Vaikų literatūros premija skiriama už vaikų literatūros kūrinius ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje. Į premiją gali pretenduoti rašytojai, kultūros, švietimo darbuotojai, nuveikę reikšmingų darbų populiarindami vaikų literatūrą ir skaitymą. Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija.

Šios premijos laureatais yra tapę Kęstutis Kasparavičius, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Violeta Palčinskaitė, Ignė Zarambaitė, dailininkė Zofija Vainilaitienė, Tomas Dirgėla ir daugelis kitų vaikų literatūros rašytojų, skaitymo skatintojų ir populiarintojų.

Vida Gasparavičienė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.