Ignalinos bibliotekininkės mokėsi Atėnuose

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendina tarptautinį ERASMUS+ skaitymo skatinimo projektą „Europa skaito ir kuria. Pirmoji Europos skaitmeninė knygų anonsų ir suaugusiųjų kūrybinių išraiškų biblioteka” (EU-READ&ART). Gegužės 1–5 dienomis grupė bibliotekos darbuotojų dalyvavo šio projekto mokymuose Graikijos sostinėje Atėnuose. Mokymus organizavo Graikų kultūros institutas, juose dalyvavo partneriai iš Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Slovėnijos, Lietuvos ir, žinoma, pačios Graikijos. Įdomių ir naudingų veiklų buvo išties daug. Pirmąją mokymų dieną lankėmės Atėnų gyvenimo mokyklos ir švietimo muziejuje, kuriame domėjomės Graikijos mokyklų istorija, žaidėme susipažinimo žaidimus. Vėliau keliavome į istorinį, Akropolio papėdėje esantį, Plakos rajoną. Čia laukė kūrybinės užduotys. Ar kada teko susimąstyti kokį klausimą užduotumėte statulai, šimtus metų stovinčiai miesto centre, jeigu ji atgytų? Šių nuostabių meno kūrinių Atėnuose tikrai daug. Kai kurias iš jų „pakalbinome“ ir improvizuodami pristatėme interviu ne tik su statulomis, bet ir su jų skulptoriais.

Projekto partneriai iš Slovėnijos „Academia“ pristatė didžiulės sėkmės sulaukusį bibliotekos „YouTube“ kanalą, dalijosi gerąja patirtimi, kaip tapti sėkmingais, kalbėjo apie skaitymo naudą. Partneriai iš Prancūzijos „Solution“ organizavo teatrines dirbtuves viename iš kiemelių, esančių Atėnų centre. Organizacija „Jump“ iš Italijos kvietė į skaitymo laboratorijas. Mokymų dalyviai grupelėse aptarė mėstamas knygas ir kūrė naujas įkvepiančias istorijas, kurias pristatė naudodami teatrinius elementus. Trys projekto dalyviai pasakojo savo išgyvenimus ir patirtis. Mums, žiūrovams, jų gyvenimų istorijos vertėsi tarsi gyvosios knygos. Gydytojas Roberto iš Italijos kalbėjo, kaip atsitiktinis paslaptingas įvykis jam pasufleravo efektyvų leukemijos gydymo būdą. Dar vieną sukrečiančią istoriją iš savanoriavimo Afrikoje  papasakojo Rosario. Emigrantų, kurie turėjo palikti savo šalį, išgyvenimais dalinosi Tina ir Nassima iš Prancūzijos.

Mokymų metu supratome, kad bet kokiai kultūrinei veiklai galima puikiai išnaudoti šalia esančias miesto erdves.

Mūsų mokymai vyko ant Filopapo kalno, aikštėje prie Zappeion – Kongresų ir parodų rūmų, Atėnų nacionaliniame sode, Akropolio papėdėje, miesto aikštėse. Graikijos sostinė išties senas, didingas ir įspūdingas miestas, tiesiog sutvertas istorijos, meno ir kultūros mylėtojams. Mokymų dalyviai džiaugėsi efektyviais ir naudingais mokymais bei naujai užsimezgusiomis pažintimis.

Ignaliniečiai įgytas žinias ir įgūdžius pritaikys knygų anonsų kūrimo procese, skaitymo skatinimui, edukacijoms, o gerąja patirtimi dalinsis ne tik bibliotekoje, bet ir už jos ribų. 

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.