Rugsėjo 1-oji Mielagėnų bibliotekoje. Tradicinis mokytojų susitikimas

Mielagėnų biblioteka įsikūrusi buvusioje Mielagėnų mokyklos klasėje. Todėl nieko keisto, kad buvę šios mokyklos mokytojai, čia dirbę  dešimtmečius, jaučia nostalgiją savo darbovietei (kai kam ji buvo pirmoji ir vienintelė) ir, kviečiami dar kartą pabūti kartu, visada mielai sutinka. Beveik kasmet čia rengiame susitikimus rugsėjo 1-osios arba Mokytojo dienos proga. Kolegos ateina pasipuošę, džiaugiasi susitikimu.

Šį kartą rugsėjo 1-osios išvakarėse mokytojams buvo išsiuntinėti tokie kvietimai: „Rugsėjo 1 d. 13 val. Mielagėnų bibliotekoje skubus posėdis tema „Kai nekviečia skambučiai“. Susirinko būrelis Mielagėnuose ir kitur gyvenančių mokytojų senjorų: Valė Švarcienė, Danutė Mačėnienė, Kazimiera Lipnickienė, Ona Bučelienė, Teresė Šimkūnaitė, Franciška Raketienė. Mokytoja Indra Matkevičiūtė atvažiavo iš Vilniaus, o Vidiškėse gyvenančią Lionginą Malikėnienę atlydėjo dukra Teresė Rūta. Atvykti negalėjo, bet vis tiek su mumis buvo kartu (paskambino susitikimo metu) Klotilda Duniauskienė ir Stanislava Žoidikienė,o Arūnas Domininkas Grabažis atsiuntė linkėjimus ir gėlę, jo žmona Jelena  – pyragą (Lena dirbo mokyklos valgykloje, ji ir dabar periodiškai rūpinasi, kad mokytojai būtų sotūs).

Pokalbių temų, prisiminimų, juokų susitikus netrūksta. Įdomu buvo pakalbinti Teresę Rūtą Malikėnaitę, lyg ir atsitiktinai čia atvykusią. Ji yra baigusi Mielagėnų vidurinę mokyklą, įstojusi į Vilniaus Universiteto filolgijos fakultetą, o baigusi mokslus jau Kijeve ir kelis dešimtmečius dirbusi Ukrainoje, ten įkūrusi leidyklą „Baltija druk“, kuri leido įspūdingo formato istorines knygas, ekskursijų vadovus.  Rūtos Malikėnaitės vadovaujamos Kijevo leidyklos „Baltija druk“ istorinė knyga „Kunigaikščiai Ostrogiškiai“ (Князі Острозькі), kurios leidybą iš dalies finansavo Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Ukrainoje pelnė 2015-ųjų „Metų knygos“ titulą. https://www.urm.lt/default/lt/naujienos/metu-knyga-ukrainoje-isrinktas-istorinis-leidinys-apie-kunigaikscius-ostrogiskius?fbclid=IwAR1wkaEW93VRafdBeryQKk2YAWVAuwcTEWB2–5HtBQ10qBDt_hUOHpEFuI   Deja, leidyklos veikla šiuo metu yra nutrūkusi.

Kitą „skubų posėdį“  planuojame po metų.  Apie susitikimą paskelbus informaciją Fb paskyroje „Mielagėnų kraštas“, pasipylė buvusių  kolegų, mokinių ir tiesiog pažįstamų žinutės, sveikinimai.

Rima Misiūnienė,

Ignalinos raj. viešosios bibliotekos Mielagėnų filialo vyresn. bibliotekininkė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.