Šiaurės šalių literatūros savaitė Ignalinos rajono bibliotekose

Šiaurės šalių literatūros savaitė yra Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjungos vykdomas projektas, skirtas skaitymo skatinimui, garsinio skaitymo, pasakojimo tradicijos puoselėjimui ir pažinčiai su Šiaurės šalių literatūra. Šių metų savaitės tema – Kalėdos šiaurėje. Išgirdę žodį „Kalėdos“, prisimename šiltą švenčių laukimo jausmą, bendrystę, vienatvę, liūdesį ir žinoma Kalėdų senelį bei dovanas po eglute. Žodis „Jul“ (Kalėdos) skandinavų kalbose kilęs iš norvegiško „jól“ – taip buvo vadinama didžioji Šiaurės šalių viduržiemio šventė, skirta žiemos saulėgrįžai pažymėti.  Šiaurės šalių literatūros savaitė visada rengiama lapkritį, tamsiausiu metų laiku, kai pasakose atgyja antgamtinės būtybės.
Pagrindinė savaitės idėja yra labai paprasta: prie žvakių šviesos visiems kartu susibūrus skaityti knygą.

Lapkričio 15 d. rytą į biblioteką dalyvauti Šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymuose „Auštant“ atskubėjo Ignalinos Č. Kudabos gimnazijos 3 klasės mokiniai, kartu su mokytoja Dalia Vilčinskiene. Šių metų savaitės tema – „Kalėdos Šiaurėje“, todėl  užsidegę žibintą ir lemputes vaikai susėdo ratu, ir kartu skaitė šiais metais projekto rekomenduojamą ištrauką iš švedų rašytojos Astrid Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“. Šiemet sukako jau 60 metų, kai Emilis iš Lionebergos linksmina savo gerbėjus įvairiausiose pasaulio šalyse. Mokiniai skaitė ištrauką, kurioje Emilis demonstruoja tikrą Kalėdų dvasią – vargšų džiaugsmui ir tėvų nevilčiai. Po skaitymų mokiniai žaidė Kahoot žaidimą apie Šiaurės šalis, jų gamtą, rašytojus ir literatūrą.  Vaikai labai entuziastingai varžėsi tarpusavyje, o žaidimo nugalėtojomis tapo Airūnė, Adelija ir Žemyna. Jos buvo apdovanotos bibliotekos prizais.

Lapkričio 24 d. Naujojo Daugėliškio bibliotekoje vyko renginys skirtas Šiaurės šalių literatūros savaitei. Renginio dalyviai skaitė „Sutemų valandai“ siūlytą Ingvild H. Rishøi knygos „Stargeitas. Kalėdų pasaka“ ištrauką. Tai vaiko lūpomis perpasakojama kalėdinė istorija apie viltį, išdavystę ir svajones, kuri sujaudino susirinkusius.

Renginio metu vyko spalvinga ir įdomi viktorina. Visi buvo kviečiami atsakyti į klausimus, susijusius Šiaurės šalimis. Atsakymai sukėlė daug smagių emocijų. Nepamiršome ir saldumynų – dalyviams buvo pasiūlyti Daniški vafliai. Jie buvo skanūs ir suteikė artumo ir jaukumo.

Renginys buvo puiki galimybė praleisti laiką su draugais ir šeima, smagiai varžytis žiniomis viktorinos metu, mėgautis vafliais bei pažinti Šiaurės šalių literatūrą.

Šiaurės šalių literatūros savaitei skirti garsiniai skaitymai vaikams Linkmenų bibliotekoje vyko lapkričio 17 d. Jaukiai spragsint žvakės liepsnelei aktorius Gintautas Ryliškis skaitė ištrauką iš švedų rašytojos Astridos Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“. Literatūrinis Emilio personažas jau 60 metų džiugina skaitytojų širdis. Įdėmiai vaikai klausė skaitomos ištraukos, kurioje mažas geras berniukas Kalėdų proga ruošė tikrą staigmeną miestelio vargšų namams. Po to vaikai vaišinosi saldumynais, klausėsi linksmos muzikos ir žaidė.

Lapkričio 17 d. Ceikinių bibliotekoje vyko Šiaurės šalių literatūros savaitės garsiniai skaitymai skirti vaikams. Į renginį „Kalėdinės pasakos šiaurėje“ susirinko Ignalinos rajono Česlovo Kudabos gimnazijos  Ceikinių skyriaus priešmokyklinės ir ikimokyklinės grupių mažieji skaitytojai.  Bibliotekininkė Ona Martinėnienė jiems skaitė knygelę „Kalėdų senelis keliauja pas vaikus“, apie tai kaip Kalėdų Senelis sėdi prie stalo ir skaito vaikų laiškus, stebi gerus darbus ir ruošia dovanėles,…
Perskaičius knygą, kiekvienas vaikas papasakojo kaip ruošiasi šventėms, kiekvienas pasigamino po  kalėdinę atvirutę, o vėliau visi kartu dėliojo kalėdinę dėlionę.     
Popietei baigiantis bibliotekininkė kiekvienam padovanojo po mažą saldžią dovanėlę.

Šiaurės šalių literatūros savaitė Mielagėnų bibliotekoje. Kas ta Šiaurė ir kur ji yra? Kas ta Pepė Ilgakojinė? Lapkričio 16 rytmetį atsakymus į šiuos  klausimus sužinojo Mielagėnų bibliotekos lankytojos – ikimokyklinės grupės mergaitės.  Jos žiūrėjo filmuko „Pepė Ilgakojinė“ ištrauką, po to joms buvo parodytos knygelė apie Pepę ir galiausiai visos nuspalvino paveikslėlius, kuriuose pavaizduota ta keistuolė mergaitė.

Lapkričio 14 d. Dietkauščiznos bibliotekoje susitiko skaitytojų klubas „Skaityk, dalinkis…“. Susitikimas buvo skirtas Šiaurės šalių literatūros savaitei. Klubo nariai skaitė „Sutemų valandai“ projekto siūlomos Ingvild H. Rishøi knygos „Stargeitas. Kalėdų pasaka“ ištrauką. Tai vaiko lūpomis perpasakojama kalėdinė istorija apie viltį, išdavystę ir svajones, kuri sujaudino susirinkusius. Renginio metu klubo nariai dalyvavo viktorinoje apie Šiaurės šalis, klausėsi Sandros iš Tverečiaus folkloro grupės „Tverečija“ atliekamų sutartinių ir  vaišinosi bibliotekininkės Vandos pagal danų receptą iškeptais vafliais.

Po vienu stogu įsikūrę Ignalinos viešosios bibliotekos Vidiškių filialas ir Vidiškių gimnazijos biblioteka pakvietė mažuosius skaitytojus dalyvauti renginyje, skirtame Šiaurės šalių literatūros savaitei. Dalyvauti maloniai sutiko gimnazijos pirmokėliai, trečiokai, ketvirtokai ir jų auklėtojos Ilona Pakalkienė bei Diana Kindurienė. Per rytinius skaitymus „Auštant“ buvo skaitomos ištraukos iš Astridos Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“ ir vaišinamasi saldumynais. Šis kūrinys – literatūrinis šedevras apie padaužą penkiametį berniuką – pelnęs pripažinimą visame pasaulyje. Skaitymas balsu mažiesiems patiko. Neįprasta aplinka, žvakučių šviesos padėjo pasinerti į paslaptingą knygų pasaulį ir priminė, kad artėja didžiosios žiemos šventės.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.