Šventinis rytmetis ,,Kalėdų belaukiant…“

Adventas – susikaupimo, ramybės ir paslapties laikas iki Kalėdų. Tuo metu norisi  nors trumpam pamiršti nuolatinę darbų rutiną,  apmąstyti, kas reikšmingo, gražaus ir gero padaryta per šiuos metus, prisiminti šeimas, draugus, artimuosius, nes gyvenimo ratas sukasi ir nestovi vietoje.

Gruodžio 20 d. į šiltą  adventinį  rytmetį  pakvietė Vidiškių biblioteka. Miestelio ir  gimnazijos  bendruomenė rinkosi pabūti kartu, prisiminti, kaip senovėje lietuviai pasitikdavę didžiąsias metų šventes. Šiuo metu  kiekvienam iš mūsų reikia atjautos ir supratimo, šviesių minčių, palaikymo, o adventas tai ir yra toks metas, kada žmogus gali apmąstyti savo poelgius ir padėti kitam.

Renginį pradėjo Vidiškių bibliotekininkė Dalė Švilpienė,  ji susirinkusiems  palinkėjo šilumos ir ramybės  širdyje ir uždegė  jau trečią adventinę žvakutę ant kalėdinio vainiko.

Į šventę atvyko ir Daugėliškio parapijos klebonas Rimas Kalmatavičius, jis kalbėdamas  apie Adventą, kurio metu turime išmokti ramybės ir tylos,  paaiškino, kaip paruošti širdis, kad jos būtų švarios, be blogio ir pykčio. Taip pat  pristatė simbolius, bylojančius apie Jėzaus gimimą. Klebonas palinkėjo, kad kūdikėlis Jėzus užgimtų kiekvieno mūsų širdyje.

Vidiškietis Aidas Dolotovas susiejo šį renginį su knygos reikšme žmogaus gyvenime. Tik skaitydamas  knygas  žmogus gali rasti  savo tikrąjį pašaukimą ir gyvenimo vertybes. Linkėjo ramybės ir atjautos tokiu neramiu laikmačiu.

Į svečius atvyko ir Ignalinos rajono savivaldybės vicemeras Vaidotas Židanavičius, jis prisiminė savo vaikystės Kalėdas, palinkėjo dalintis gerumu, kad atėjęs  Adventas skleistų  ramybę ir džiugesį širdyse.

Vidiškietė Monika Steponienė papasakojo, kaip senovėje buvo švenčiamos Kūčios, kokie papročiai išlikę iki šių dienų.  To meto žmonės  turėjo laikytis pasninko ir iki Kūčių turi būti užbaigti visi darbai, sutvarkyti namai. O tą dieną – jokių triukšmų, tik ramybė. Priminė ir senuosius   būrimus bei  žaidimus. Kaimo merginos eidavo šunų klausyti, iš kurios pusės loja, iš ten ir piršliai atvažiuos, tvorą apkabindavo, malkas glėbiu nešdavo. O vaikams papasakojo, kaip spėti ateitį  su  kraitelėje esančiais riešutėliais, nes, jei ištrauki lyginį skaičių – metai bus geri, nelyginį – bus visko…

Gimnazijos moksleivė Austėja Garnevičiūtė atliko dvi Kalėdines dainas, o penktokai Danielius, Rugilė, Radvilė, Gabija, Ugnė ir Vilija padeklamavo lietuvių poetų eilėraščius apie Adventą ir  ateinančias šventes.

Tą šventinį rytmetį  susirinkusieji Vidiškių bibliotekoje vaišinosi arbata, obuoliais, sausainukais, vieni kitiems  linkėjo  ramaus, prasmingo  Adventinio laikotarpio, kuris netrukus baigsis, atnešdamas šv. Kalėdų džiaugsmą. O Kalėdos – toks metas, kai norisi tikėti stebuklais…

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.