Istorinės knygos pristatymas

Liepos 19 d. Ignalinos viešojoje bibliotekoje pristatyta nauja kraštietės knyga ,,Dviese: Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė”. Tai vienas iš Ignalinos miesto šventės renginių, o monografija – viena populiariausių 2023 m. negrožinių knygų. Apie žymiąsias seseris ir jų laikmetį išsamiai pasakojo autorė – istorikė, humanitarinių mokslų daktarė, Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune muziejininkė, kelių knygų autorė Ingrida Jakubavičienė.

,,Labai malonu sugrįžti į gimtąjį miestą, pamatyti pažįstamus veidus, sutikti buvusius kaimynus. Dar maloniau, kad vyksta miesto šventė. Jaučiuosi pagerbta… „– sakė autorė ir prisiminė, kad gyvendama Ignalinoje per vasaros atostogas perskaitydavo iki šimto knygų, o biblioteka jai buvo ir yra svarbiausias miesto pastatas. Kraštietės ignaliniečiams pristatė jau ketvirtąją jos parengtą istorinę knygą. Pirmosioos trys –,,Seserys”, ,,Duetas”, ,,Portretas”– taip pat skirtos garsiomis seserims ir jų dar garsesniems vyrams.

Sofija Smetonienė, mergautinė pavardė – Chodakauskaitė (1885–1968) – pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos žmona, pirmoji valstybės dama 1919–1920 m. ir 1926–1940 m. Jadvyga Tūbelienė (1891–1988) – Sofijos sesuo, Lietuvos Vyriausybės ir Lietuvos banko vadovo Juozo Tūbelio žmona. Abi jos – aktyvios visuomenės veikėjos, turėjusios ypatingą įtaką ir savo šeimose, ir politiniame, kultūriniame gyvenime, diktavusios to meto madas ir gyvenimo būdą.

Kaip sakė istorikė, XX a. pradžioje Lietuvos gyvenime ėmus pūsti modernybės vėjams, šios dvi išskirtinės asmenybės ieškojo savo stiliaus, buvo labai šviesios, stiprios, gerą išsilavinimą turėjusios asmenybės ir ilgainiui sukūrė apie save legendą. Kadangi vyrai istorikai nelabai domėjosi moterų gyvenimais, tai dauguma to meto inteligenčių moterų liko tarsi primirštos. Ir štai moteris istorikė, sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, jas tarsi iš naujo atrado ir mums tarsi perlus parodė.

Apie Prezidentą A. Smetoną istorikė kalbėjo kaip apie aukšto kalibro politiką, tikrą valstybininką, puikų derybininką, mokėjusį 7 kalbas, išmaniusį teisinius dalykus. Taip jau susiklostė, kad Ingridos Jakubavičienės darbo istorinėje prezidentūroje kryptis – prezidento Antano Smetonos ir jo artimiausios aplinkos biografiniai tyrimai, pirmosios Lietuvos Respublikos politinis, visuomeninis ir kultūrinis gyvenimas, todėl jai šios temos labai artimos, gerai išanalizuotos. Įdomus autorės pasakojimas buvo ir puiki istorijos pamoka.

Renginio pabaigoje kraštietė linkėjo daugiau pagarbos savo istorijai. Sakė, kad kiekvienam lietuviui svarbu gerbti žmones, kurie kūrė Lietuvą, didžiuotis jos istorija. Autorę sveikino ir už prasmingą laiką dėkojo savivaldybės vicemeras Imantas Umbražiūnas, bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė. Buvusios savo mokinės darbais ir knygomis pasidžiaugė Regina Lisauskienė.

Parengė  Lina Kovalevskienė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.