Rajono bibliotekose nuvilnijo renginių, skirtų Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai, banga

Vasario 16-oji – diena, reikšminga kiekvienam lietuviui, žinančiam ir gerbiančiam savo šalies praeitį. Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir filialuose šiais metais ir vėl nuvilnijo renginių, skirtų Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai, banga.

Vasario 15-ąją pirmieji į Ignalinos viešąją biblioteką atskubėjo gerai nusiteikę Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos 2a ir 2b klasių moksleiviai su mokytojomis Dalia Marcinauskiene ir Dalia Vilčinskiene. Vaikų literatūros skyriuje jų laukė karpinių valandėlė, kurios metu vaikai iškirpo Lietuvos vėliavos spalvų paukštelius, jais pasipuošę fotografavosi. Suaugusių vartotojų aptarnavimo skyriuje mažųjų laukė parodos „Žmonės, kurie sukūrė LIETUVĄ“ pristatymas. Vaikus pasitiko tautiniais rūbais pasipuošusi vyresnioji skyriaus bibliotekininkė Laima Banienė, ji mažuosius svečius pavaišino namuose kepta duona su medumi, papasakojo apie parodoje eksponuojamus leidinius. Vėliau antrokai giedojo Tautišką giesmę, dainavo daineles, grojo dūdelėmis, deklamavo eilėraščius.
Prieš grįždami į mokyklą vaikai dar nusifotografavo bibliotekos kieme su būreliu ignaliniečių, jau pasiruošusių nužingsniuoti širdelę Ignalinos gatvėmis.
O bibliotekos ir trečiojo amžiaus universiteto organizuotos akcijos IGNALINOS MIESTO GATVĖMIS NUŽINGSNIUOKIME ŠIRDELĘ dalyviai įsijungė GPS iškeliavo. Jų kelias, prasidėjęs Atgimimo gatvėje prie bibliotekos, pasuko į Turistų gatve, kirto Liepų gatvę, toliau sekė Aukštaičių, P. Cvirkos ir, žinoma, Vasario 16-osios, kur pulkelis nusifotografavo, vėl grįžo į Atgimimo gatvę. Nužygiuota per pusvalandį, o Išmanieji įrenginiai nupiešė širdelės formos maršrutą.
Suaugusiųjų vartotojų aptarnavimo skyrius paminėti Vasario 16-ąją tradiciškai pakvietė prie „Gyvojo mikrofono“. Šių metų skaitymų tema „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“. Iš bibliotekoje įrengtos studijos Ignalinoje skambėjo gražiausi lietuviški tekstai, dainos, skirti Lietuvai.
Susirinkusius vyresnioji bibliotekininkė Laima Banienė susipažino su Vasario 16-osios dienai skirta paroda „Vasario 16-oji praeities ir dabarties kontekste”, trumpai papasakojo apie Nepriklausomybės Akto Signatarus ir jų likimus. Ignalinos trečiojo amžiaus universiteto Literatūros ir Muzikos fakultetų klausytojos dainavo melodingas patriotines dainas. Atsiminimus bei Jono Strielkūno, Jono Aisčio, Maironio poezijos posmus skaitė V. Cibulskas, Z. Mudinienė, L. Savickaitė, V. Stukienė.
Antroji garsinių skaitymų dalis buvo skirta Juozo Tumo-Vaižganto 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Pasklaidyti Vaižganto laiškus, amžininkų prisiminimų puslapius, mintimis nukeliauti į 1933-iuosius metus ir pabūti kartu su garsiuoju Vaižgantu pakvietė bibliotekininkė Laima Andrijauskienė. Apie kunigo, rašytojo, lietuvių literatūros klasiko J. Tumo-Vaižganto gyvenimą skaitė ITAU Literatūros fakulteto klausytojos Z. Cijūnėlienė, J. Radziulienė, G. Silvanavičienė, L. Reifonaitė, D. Jatulienė, skaidrėse pristatyti Vytauto Bagdono knygos „Nusilenkime Vaižganto žemei…“ fragmentai.
Susirinkusieji bendravo, vaišinosi duona, medumi ir arbata. O apie Lietuvos Nepriklausomybės 100-mečiui skirtas Gyvojo mikrofono akimirkas, priminė bibliotekos reklaminiame televizoriuje eksponuojama virtuali paroda „2018 m. Vasario 16-oji“. Beje, šią parodą galima peržiūrėti interneto svetainėse www.ignalinosvb.lt, www.ignalina.lt ir Ignalinos rajono savivaldybės bei Ignalinos viešosios bibliotekos Facebook paskyrose. Vakarėjant prie renginio dalyvių prisijungė O. Paukštienė, D. Jakštaitė ir G. Palionytė. Skambėjo dainos pritariant gitarai, fleitos melodijos.
Artėjant Valstybės atkūrimo dienai prisimenami ir pagerbiami savo šaliai nusipelnę žmonės. Todėl ir Naujojo Daugėliškio bibliotekos bibliotekininkė bei Naujojo Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcio centro pradinių klasių mokiniai ir mokytojos aplankė Lietuvos laisvės gynėjų Abaravičių paminklą Radeikiškės kaime. Paminklas pastatytas 2016 metais Birutės Raginytės-Žemaitienės iniciatyva. Bibliotekininkė papasakojo apie atsidavusius Lietuvos kovotojus Kazį ir Nikodemą Abaravičius, jų dėdę kunigą Krištapą Abaravičių. Kazys ir Nikodemas buvo vieni aktyviausių iš 30 Švenčionių krašto savanorių. 1918 metais jie iš Naujojo Daugėliškio išvijo caro valdžios pareigūnus ir įsteigė lietuvišką mokyklą. Labiausiai vaikams patiko pasakojimas apie pulkininką Kazį Abaravičių-Abarą, buvusi šarvotojo traukinio „Gediminas“ vadą.
Dysnos bibliotekoje dar prieš šventę įvyko kūrybinės dirbtuvės „Geltona. Žalia. Raudona“, kurių metu sukurtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtas plakatas. Juo papuošta biblioteka. Aktyviausios ir kūrybingiausios buvo Ramunė Jegorova, Liubovė Kudabienė ir Lina Miškinienė. O vasario 15 d. Dysnos biblioteka šventiškai pasipuošusi, skambant muzikai, dainoms, ir poezijai apie Lietuvą, nuo pat ryto laukė svečių. Šventinėje popietėje ,,Toks brangus Tavo vardas – lyg saulė“, skirtoje Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai dalyvavo ne tik bibliotekos skaitytojai, lankytojai, bet ir vaikai iš Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centro kartu su socialinėmis darbuotojomis Stasyte Baranauskiene ir Diana Krinickaite. Popietė prasidėjo Lietuvos himnu. Bibliotekininkė Vanda Laurinavičienė skaitė Aldonos Elenos Puišytės eilėraštį „Lietuva“, pristatė Dysnos biblioteką puošiantį plakatą, bibliotekos vaikų būrelio ,,Smalsutis“ darbelių parodą. Bibliotekininkė džiaugėsi ir dėkojo Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centro vaikams už įdomią, turiningą piešinių ir darbelių parodą „Meilė Lietuvai‘‘. Šių darbelių autoriai pristatė ir komentavo savo kūrinėlius ir juose panaudotas technologijas. Vėliau visi aktyviai dalyvavo viktorinoje ,,Ką žinai apie savo šalį Lietuvą?“, o už teisingus atsakymus gavo prizus. Geriausiai sekėsi Evelinai 2 kl., Devitui 3 kl., Deividei 7 kl., Gintarei 7 kl. Godai-Marijai 2 kl. Po viktorinos Lietuvai skirtą savo kūrybos eilėraštį skaitė Lina Miškinienė. Peržiūrėta Ignalinos savivaldybės viešosios bibliotekos parengta virtuali paroda, skirta Vasario 16-ąjai. 2018 m. O popietės pabaigoje visi renginio dalyviai vyko prie Augustino Voldemaro paminklinio akmens, kur uždegė žvakutes.
Spalvingai ir skambiai pasitikta Vasario16-toji Dūkšto bibliotekoje. Vasario 12 ir 14 d. vyko edukacinės pamokėlės ,,Geltona. Žalia. Raudona‘‘. Jų metu vaikai karpė ir klijavo popierines tulpes, kuriomis papuošė įėjimą į biblioteką. Šis sumanymas, tai pasiruošimas spalvingai pasitikti artėjančią Vasario 16-tosios šventę. Vasario 15 d. 11 val. biblioteka pakvietė prisijungti prie Gyvojo mikrofono ,,Lietuva – tai mes‘‘. Renginį pradėjo Seniūnas Vytautas Kazėnas pasveikinęs visus su artėjančia Lietuvos valstybės atkūrimo švente. Pakiliai ir išraiškingai perskaitęs P. Širvio eilėraščius. Genutė Misiūnienė ir Valia Saikauskienė skaitė P. Panavo, V. Braukylienės kūrybą. Vanda Alėjūnienė pasirinko skaityti J. Marcinkevičių, nes jo poezija kupina patriotizmo ir meilės Lietuvai. Ketvirtokės Agnė Malichina ir Augustė Urbonaitė skaitė Vytės Nemunėlio eilėraščius apie Lietuvą. Dūkšto miestelis prisipildė pačių gražiausių poezijos posmų. Viskas vyko sklandžiai, nes renginį padėjo įgarsinti Paulius Drabata ir Laurynas Rudokas.
Laukdami Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios švenčių jau vasario 8 d. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos antrokai su savo mokytoja L. Račkauskiene svečiuodamiesi Didžiasalio bibliotekoje, kūrybinės pamokos metu, iš popieriaus gamino paukščius. Juk ne už kalnų jau pavasaris. Dirbdami vaikai diskutavo apie tai, kaip myli savo gimtinę ir kiek beieškotų gražių spalvų, vis tik gražiausios spalvos yra trys – geltona, žalia, raudona. Jas panaudodami darė Lietuvos vėliavos spalvų paukštukus, kuriuos pavadino „Laisvės paukščiais“. Vasario 15 d. bibliotekoje buvo minima Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena. Visą dieną netilo bruzdesys: darželinukai su auklėtoja ir mamytėmis, Didžiasalio „Ryto” gimnazijos septintokai, visi, kas tą dieną atėjo į biblioteką galėjo pasveikinti Lietuvą „Gyvuoju mikrofonu“. Nuotaikingai nusiteikę Didžiasalio muzikantai ir dainininkai taip pat sveikino Lietuvą, visi dalyvavusieji ant širdelių rašė linkėjimus Tėvynei gimtadienio proga.
Linksmai ir išradingai Vasario 16-ąją ir artėjančią Tarptautinę gimtosios kalbos dieną šventė ir Rimšės krašto žmonės. Sugiedojus Lietuvos respublikos himną visus susirinkusius pasveikino Rimšės seniūnijos seniūnė Tatjana Jarutienė. Sveikinimo kalboje ji akcentavo, kad gimtadienį švenčia ne tik Lietuva, bet ir kiekvienas jos pilietis, kvietė drąsiai žengti į naują šimtmetį, kartu švęsti, kurti ir pažinti. Rimšės seklyčios kultūros ir laisvalaikio organizatorė Ramunė Prakapavičienė visus pasveikino Lietuvių liaudies daina „Kur aisiu aisiu, kur būsiu būsiu, vis Lietuvos nepamiršiu“ ir palinkėjo neužmiršti savo gimtos šalies kur bebūtum. Elžbieta Rubinienė ir Bronė Abaravičienė deklamavo eiles apie Lietuvą ir linkėjo sveikatos ir geros nuotaikos visiems Lietuvos žmonėms. Paskui visi buvo pakviesti sudalyvauti viktorinoje ir pasitikrinti savo žinias apie Rimšės kraštą ir lietuvių kalbą. Kas buvo aktyvus ir daug žinantis gavo prizus, o kiti turėjo progą sužinoti kažką nauja. Vėliau, Ramunei Prakapavičienei pritariant akordeonu, buvo dainuojamos patriotinės dainos. Pasibaigus renginiui dar ilgai bendrauta prie arbatos puodelio, dalintasi džiaugsmais, gyvenimo patirtimis ir istorijomis, juk šimtmečio herojus ir Lietuvos istorijos kūrėjas yra kiekvienas iš mūsų.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.