Skaitymas – didelis malonumas kultūringam žmogui

2019-ieji  paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais, nes šiais metais buvo minimos kunigo ir rašytojo, visuomenės veikėjo Juozo Tumo-Vaižganto 150-osios gimimo metinės. Kunigas, rašytojas, pasirinko sau slapyvardžiu senovės lietuvių linų dievą Vaižgantą.  Seimo priimtame nutarime pabrėžiama, kad Juozas Tumas-Vaižgantas yra viena iš ryškiausių XX a. pirmos pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas, lietuvių prozos klasikas, kritikas ir literatūros istorikas, kurio kūrybinis palikimas yra gausiausias tarp jo meto rašytojų, pelnęs populiarumą tiek tarp šviesuomenės, tiek tarp paprastų žmonių. Jau laisvoje Lietuvoje Vaižgantas rašė publicistiką ir kritiką, dėstė lietuvių literatūrą universitete. Grožinei kūrybai likdavo negausios laisvos valandos, tačiau būtent kūrybinis palikimas pelnė jam literatūros klasiko titulą. Vaižgantas buvo nepaprastai plačios dvasios žmogus: rašytojas, kunigas, spaudos darbuotojas, pedagogas, literatūros istorikas ir kritikas, visuomenės veikėjas, muziejininkas. „Mylėti ir būti mylimam“– toks buvo J. Tumo-Vaižganto gyvenimo šūkis.

Visus metus viešojoje bibliotekoje buvo organizuojami įvairūs renginiai: garsiniai skaitymai, parodos. Gimtadienio išvakarėse skaitytojai pakvietė į filmo peržiūrą „Tumo kodeksas“. Filmas skirtas jo asmenybei atskleisti. Dokumentinėje juostoje iškilias istorines asmenybes vaidina Ramūnas Cicėnas (Juozas Tumas Vaižgantas), Aleksas Kazanavičius (Juozapas Albinas Herbačiauskas), Rolandas Kazlas (Petras Klimas), Miglė Polikevičiūtė (Bronė Klimienė), Darius Gumauskas (brolis Jonas Tumas).

2002 metais, minint Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungos įkūrimo 80-metį, įsteigta rašytojo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto premija (šos draugijos įkūrėju bei vienu iš jos vadovų buvo ir Vaižgantas). Pirmuoju Vaižganto premijos laureatu už sėkmingą literatūros ir žurnalistikos dermę tapo poetas Gintautas Iešmantas. Antrasis laureatas buvo Rimantas Vanagas už meninių apybraižų ciklą „Iš vieversių gyvenimo“. 2004 metais už knygą „Kelio dulkės, baltos rožės: apie palaimintąjį Jurgį Matulaitį“ buvo premijuota rašytoja, žurnalistė Gintarė Adomaitytė. Kiti Vaižganto premijos laureatai: Laimonas Tapinas (2005), Viktorija Daujotytė (2006), Jonas Mikelinskas (2007), Filomena Taunytė (2008), Justinas Marcinkevičius (2009), Juozas Kundrotas (2010), Liudvikas Jakimavičius (2011), Perpetua Dumšienė (2012). Gediminas Kajėnas (2013) Vytautas Bagdonas (2014) Donatas Petrošius (2015) Julius Sasnauskas (2016) Egidijus Aleksandravičius (2017) Loreta Jastramskienė (2018) Alfas Pakėnas (2019).

O bibliotekininkų širdis glosto šie Vaižganto žodžiai: „Skaitymas – didelis malonumas kultūringam žmogui“.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.