Startavo skaitmeninė savaitė 2021 Lietuvos bibliotekose!

Technologinė pažanga sparčiai keičia darbo rinką, todėl naujos žinios ir įgūdžiai tampa itin paklausiais. Be to, ilgėjant vidutiniam gyvenimo amžiui bei gyventojams vis ilgiau išliekant darbo rinkoje, mokymasis visą gyvenimą tampa būtinybe. Naujos technologijos iš esmės keičia kiekvieno iš mūsų darbo turinį ir pobūdį.

2021 m. kovo 19 d. stebėjome tiesiogiai iš seimo transliuojamą nuotolinę konferenciją, kurios  metu buvo apžvelgti skaitmeninio amžiaus iššūkiai, Lietuvos gyventojų požiūris ir pasirengimas jiems. Konferencijos organizatoriai aptarė šalyje sudarytas galimybes skaitmeniniams įgūdžiams ugdyti ir susipažindino su projekto Prisijungusi Lietuva rezultatais savivaldybėse bei dalyvių įžvalgomis.

Kovo 22 dieną žiūrėjome laidą skaitmeninė visuomenė – kvietimas augti. Ji prasidėjo kvietimu augti, būti skaitmenine visuomene. Gyvename skaitmeniniame amžiuje, kur šiuolaikinės tendencijos rodo didėjantį poreikį naudotis informacinėmis ir ryšių technologijomis. Šio poreikio augimas įtakoja būtinybę tobulinti skaitmeninius gebėjimus neatsižvelgiant į amžių, pareigas ar kitus sociodemografinius požymius. Pasaulį užklupus pandemijai bendraujame, gydomės, perkame, kultūrinius renginius stebime šiuolaikinių technologijų pagalba, o keli išmanūs įrenginiai namuose jau nieko nestebina. Laidos metu buvo apžvelgti  šių dienų skaitmeniniai iššūkiai, apie juos diskutavo skaitmeninių inovacijų  ekspertas Elijus Čivilis ir kibernetinio saugumo ekspertė Vilma Škarnulytė. Lankytojams labai patiko pranešimas. Po transliacijos peržiūros, grupė ignaliniečių susitiko virtualiame susitikime, kurį vedė inovacijų diegimo ir ūkio skyriaus vedėja Inga Besusparienė, ji labai įdomiai papasakojo ir pristatė kaip keičiasi skaitmeninė visuomenė. Karantinas visus izoliavo, tačiau suteikė stimulą keistis, tobulėti, įsisavinti naujus įgūdžius. Susitikimo metu pabandėme iš popieriaus pasidaryti Ignalinos miesto simbolį – leliją. Inga Besusparienė  supažindino su prisijungusios Lietuvos organizuojamais mokymais: būk aktyvus, unikalus ir verslus, inovatyvus savęs pristatymas, pristatymų rengimas, sumaniau apsipirkime ir atsiskaitykime internete. Viešosios paslaugos internetu kiekvienam, planuokime laisvalaikį internetu, būkime saugūs internete, skaičiuoklė darbui ir namams. Šios mokymus galima rasti adresu: https://www.prisijungusi.lt/mokymai/norintiems-pagilinti-zinias/. Buvo smagu  pamatyti vieniems kitus, nors virtualiai, bet nuoširdžiai. Apibendrinome, pabendravome ir sutarėme, jog vėl susitiksime!

Darbo vietų transformacija

Kovo 23 klausėmės laidos „Darbo vietų transformacija“. Labai neretai paskutiniais metais skaitome ar girdime apie žmones, dirbančius iš bet kurios pasaulio vietos, pavyzdžiui, saulėtos salos. Šie žmonės sakosi dirbantys jiems patogiu laiku, nes savo laiką planuoja patys.

Jau metai, kai gyvename  COVID-19 pandemijos sąlygomis, kuri pakeitė pasaulį. Daugeliui mūsų įprastą darbo vietą biure pakeitė darbas iš namų. Ko išmokome? Ką reiktų žinoti ir kokių principų laikytis dirbant nuotoliniu būdu? Apie tai diskutavome su vadovavimo konsultantu, personalo ekspertu Sauliumi Jovaišu ir verslo atsparumo ekspertu Edvinu Kerza.

Kovo 24 dieną „Skaitmeninės savaitės 2021“ dalyviai skyrė sukurtų skaitmeninių duomenų saugojimo ir dalinimosi svarbai. Gana įprasta darbo dokumentus, asmenines nuotraukas ar kitą informaciją laikyti „Debesyje“, todėl svarbu žinoti pagrindinius dalykus bei principus kaip tai daryti saugiai. Apie tai kalbėjo inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius ir Google atstovybės Lietuvoje vadovas Vytautas Kubilius.

Kovo 25 d. grupė ignaliniečių dalyvavo dar viename virtualiame susitikime, skirtame skaitmeninei savaitei. 10.40 val. jungėsi prie viktorinos „Ką žinau apie internetą“, o nuo 11 val. – prie tiesioginės transliacijos „Kaip (iš) gyventi tarp ekranų?“ su Rasa Jauniškiene ir Renata Gaudinskaite. Pranešėjos kalbėjo, apie tai, kaip internetas padeda bendrauti, dirbti, bet tuo pačiu turi ir neigiamų padarinių mūsų sveikatai. Sužinojo, kaip planuoti laisvalaikį internete. O susitikimas baigėsi šiltu pokalbiu, popierinės lelijos lankstymo pamokėle.  Lankytojų pašymu, kartojome ir klausimus apie Lietuvą.

Jaustis saugiais elektroninėje erdvėje

„Skaitmeninės savaitės 2021“ penktadienis, skirtas finansinio saugumo internete problemoms. Ką reikia žinoti šiandien, norint saugiai atlikti finansines operacijas internete, kaip elektroninėje erdvėje apsipirkti, taupyti ar investuoti? Šia tema kalbėjo Audrius Šapola, SEB banko Prevencijos departamento direktorius ir LBA Finansinių nusikaltimų prevencijos komiteto pirmininkas ir Žygeda Augonė, „Swedbank“ Lietuvoje banko informacinės saugos vadovė.

„Skaitmeninė savaitė“ (angl. ALL DIGITAL Week) – visoje Europoje organizuojama kasmetinė skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija. Jos tikslas – paskatinti gyventojus atrasti technologijas, jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje.

Ignalinos bibliotekoje virtualiai dalyvavo 55 lankytojai .

Dalyvavome prisijungusios Lietuvos rubrikoje „Geroji patirtis“. Apklausta ignalinietė Irena Šaltienė. pokalbio straipsnis išspausdintas laikraštyje „Ekspres nedelia“ Nr. 12/25 kovo 2021 m.

Daugiau informacijos apie akcijos „Skaitmeninė savaitė 2021“ veiklas galima rasti www. prisijungusi. lt

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.