Svajonė surengti parodą Mielagėnų špitolėje pildosi

PRIEŠISTORĖ

Yra tokia pažinčių rūšis – internetinės pažintys. Prieš metus Facebook’e „atradau“ menininkę, gyvenančią netoliese, pakviečiau surengti jos kūrinių parodą Mielagėnų bibliotekoje. Susitikome aptarti šio reikalo. Pasirodo, jos svajonė ir buvo surengti parodą Mielagėnuose. Bet ne kur kitur, o prie bažnyčios stūksančiame primirštame pastate – špitolėje. Noras tuomet atrodė neįgyvendinamas: pastatas tik iš išorės restauruotas, viduje – didžiulė užgriozdinta erdvė. Prabėgo metai. Ir, pasirodo, norai pildosi!

Minėtoji menininkė – tekstilininkė Silvija Juozelskytė-Vaičiulienė, įmonės STUDIJA SILVIJART MB vadovė, laimėjusi LTKT finansuojamą projektą, kartu su projekto dalyvėmis jau kviečia į KŪRYBINĘ REZIDENCIJĄ „SUGRĮŽKIM PRIE LINO“.

ŠIOMIS DIENOMIS

Nuo rugpjūčio 9 iki 18 dienos Guntauninkų kaime, kuris yra Ignalinos rajono pakraštyje, už Gilūtų, vyksta kūrybinė rezidencija „Sugrįžkim prie lino“. Rezidencijos dalyvės, šešios menininkės, įvairiomis technikomis dekoruoja lino audinius, audžia.

Rugpjūčio 15 dieną, 13 val. menininkės pakvies susipažinti su lino tekstilės technikomis į Mielagėnų ŠPITOLĘ.

TRUMPA ŠPITOLĖS ISTORIJA

Špitolė – tai pastatas priešais Mielagėnų šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. 1851 m. vyskupo vizitacijos raštuose minima, kad Mielagėnų špitolėje gyveno keli bažnyčios išlaikomi seneliai. Kitoje špitolės pusėje gyveno zakristijonas ir vargonininkas. Akivaizdu, kad senelių globos namų šaknys siekia 1851-uosius. Ta pati špitolė sovietmečiu buvo nusavinta, joje veikė pieninė, o dabar ir vėl sugrįžo į parapijos rankas.

Rugpjūčio 15 d. šiose Mielagėnų špitolės patalpose vyks paskaita apie liną bažnytinėje tekstilėje, o taip pat batikos, plangi, šibori ir augalų iškalinėjimo ant lino edukacijos. Rugpjūčio 18 d., 19 val. špitolėje bus atidaryta ir rezidencijos metu sukurtų darbų paroda – kviečiama į atidarymą atvykti pasipuošus lininiais drabužiais ar aksesuarais.

KŪRYBINĖS REZIDENCIJOS „SUGRĮŽKIM PRIE LINO“ DALYVĖS – skirtingomis technikomis dirbančios menininkės: augalų antspaudais audinius marginanti Austė Jurgelionytė-Varnė, tekstilės restauratorė Indraja Kubilytė; plangi bei šibori medžiagų lankstymo, presavimo ir dažymo profesionalė, molėtiškė Rasa Leonavičiutė; batikos meistrė uteniškė Kristina Šorienė, audinių tapytoja iš Anykščių Lina Vaišnytė bei projekto autorė tekstilininkė Silvija Juozelskytė-Vaičiulienė.

Rezidencijos metu sukurti darbai rugsėjį bus eksponuojami Mielagėnų špitolėje, spalį lino kūrinius bus galima pamatyti Ignalinos krašto muziejuje, lapkritį – Utenos galerijoje „Pokšt“, o gruodį Visagino „Sedulinos“ parodų salėje.

PASKAITA MIELAGĖNŲ BIBLIOTEKOJE

Rugpjūčio 11 d. projekto dalyviai, prieš tai aplankę uždarytą Adutiškio linų fabriką, bičių ūkį, Paliesiaus dvarą, vakarop susirinko Mielagėnų bibliotekoje į nuotolinį seminarą apie linininkystę Baltarusijoje. Lektorė – Baltarusijos menotyros mokslų daktarė, docentė Oksana Kovrik.

Penktadienio pavakarę, rezidencijos dalyvės žada parodyti savo darbus lankytojams Guntauninkuose

PROJEKTĄ „SUGRĮŽKIM PRIE LINO“ REMIA Lietuvos Kultūros taryba ir Ignalinos rajono savivaldybė.

Projekto partneriai:;

Mielagėnų šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, Ignalinos rajono savivaldybės Mielagėnų seniūnija,

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Mielagėnų filialas, Ignalinos krašto muziejus, Švenčionių raj. savivaldybės Adutiškio seniūnija.

Rima Misiūnienė,

Ignalinos rajono viešosios bibliotekos Mielagėnų filialo vyresn. bibliotekininkė

2021-08-12

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.