Ignalinietė bibliotekininkė – konkurso ,,Ad astra“ laureatė!

,,Kultūra turi sugebėti paskatinti žmogų kilniems darbams, kūrybai, įsipareigojimui kitiems…“, – šiais rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės žodžiais rugsėjo 30 dieną pradėta 2021 metų Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos įsteigtos nominacijos „Ad astra“ laureatų apdovanojimų šventė.

Kiekvienais metais konkurso būdu išrenkami geriausi bibliotekininkai trijose kategorijose: Panevėžio regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų,  regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų filialų ir mokyklų bibliotekų. Šiemet konkurse vertinta 12 nominančių, „Ad astra“ apdovanojimai skirti trims labiausiai nusipelniusioms.

Džiugu, kad viešųjų bibliotekų kategorijoje nominaciją pelnė ignalinietė Laima Andrijauskienė, Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Suaugusių vartotojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė. Buvo įvertinta skaitytojų mylimos bibliotekininkės darbo patirtis, prasminga projektinė veikla ir kūrybiškumas. Pasveikintos ir konkurso nominantės. Viena jų – Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ceikinių filialo vyresnioji bibliotekininkė Ona Martinėnienė. Laimėtojos buvo paskelbtos dar balandžio mėnesį, tačiau  šventės diena iš tradicinės gegužės 7-osios dėl pandemijos buvo perkelta į rudenį.

Laimą Andrijauskienę ir Oną Martinėnienę sveikino Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Rokas, dėkojęs už skleidžiamą šviesą, meilę knygai ir savo darbui, taip pat džiugia akimirka džiaugėsi bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė, kolegės. Pati laureatė su šventiniu jauduliu širdyje dėkojo visai bibliotekos bendruomenei ir Aukščiausiajam, kuris kartais suteikia gerų minčių ir leidžia jas įgyvendinti. Moteris prisiminė bibliotekos projektų renginius ant piliakalnių, dvaruose ir bažnyčiose, susitikimus su žinomais žmonėmis, įvairias edukacines ir kūrybines veiklas, koncertus ir žmones, kurie taip mielai ir šiltai atsiliepė, dalyvavo, bendravo, dalijosi šiluma… Laima Andrijauskienė  žavi savo paprastumu, nuoširdžiu bendravimu, todėl ir šis apdovanojimas jai visų pirma reiškia bendrystę ir meilę darbui bei žmonėms.

Trims konkurso laureatėms buvo įteikti panevėžiečio skulptoriaus Alfrido Pajuodžio iš sidabro ir rodolito sukurtas ženklas „Ad astra“, neatsitiktinai pavadintas kaip ir rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės romanas, taip norint pagerbti žymiausią krašto švietėją, pedagogę, filantropę, kultūros ir visuomenės veikėją, ir atkreipti visuomenės dėmesį į rašytojos romane išsakytas svarbiausias gyvenimo  nuostatas – kilnumą, dvasinio tobulėjimo siekimą, pagalbą kitiems – dažnai sutampančias su bibliotekininkų vykdoma kasdienine misija. Juk šiandieninė biblioteka – tai vietos bendruomenės kultūros šerdis, vieta, kur  visi gali surasti ne tik knygą, bet patarimą, paguodos žodį, įdomią veiklą, išmokti ko nors naujo ir pažangaus, dalyvauti meno sklaidos renginiuose. „Ad astra“ apdovanojimus taip pat gavo Biržų Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro vyr. bibliotekininkė Indra Drevinskaitė ir Panevėžio ,,Vilties“ progimnazijos bibliotekos vedėja Jelena Kulšinskienė. ,,Nešk savo šviesą ir tikėk“,– toks yra apdovanojimo kreipinys skirtas nuostabioms jį gavusioms šviesos nešėjoms. „Ad astra“ apdovanojimą 2019 metais yra gavusi ir Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Dysnos filialo vyresnioji bibliotekininkė Vanda Laurinavičienė.

Renginyje išsakyta daug šiltų palinkėjimų, prasmingų minčių apie kultūrą, kalbą, knygą, bibliotekininko darbą, apie asmenybės svarbą. Švente ir nuostabiomis laureatėmis, nominantėmis džiaugėsi, jas sveikino Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Abazoriuvienė, Apskričių viešųjų bibliotekos asociacijos pirmininkė Emilija Banionytė, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Žibutė Gaivenienė bei šventės šeimininkė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė. Šventinį vakarą vedė aktorius Gintaras Mikalauskas, koncertavo Panevėžio Juozo Miltinio teatro trio (Justinas Mačys (fleita), Ekaterina Rodionova (smuikas) ir Arvydas Kveglis (violončelė). Vėliau bibliotekininkės bendravo prie arbatos puodelio. Kalbėtasi apie tai, kad tikrai mažai turime tokių pakylėjančių švenčių, o jos tokios reikalingos.

parengė Lina Kovalevskienė,

tel. (8 386) 51824, mob. 8 656 704

el. p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.