Paminėta Mažosios Lietuvos rašytoja

Sausio 23 d. sukako 125 metai, kai gimė rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja I. Simonaitytė. Tai talentinga prozininkė, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą. Siekdamas pažymėti šią sukaktį ir rašytojos kūrybos svarbą Seimas 2022-uosius yra paskelbęs Ievos Simonaitytės metais. Nors ir būdama silpnos sveikatos, Ieva Simonaitytė nuolat rašė, o kūryba buvo leidžiama, neretai ir po keletą kartų. Žymiausios knygos: „Pavasarių audroj“, „Vilius Karalius“, „Be tėvo“, „Pikčiurnienė“, „…O buvo taip“, „Ne ta pastogė“, „Nebaigta knyga“, „Gretimos istorijėlės“. 1935 metais I. Simonaitytei už romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ paskirta Lietuvos valstybinė literatūros premija.

Gilūtų bibliotekos skaitytojai, prisijungdami prie kvietimo pagerbti kūrėją, susirinko į popietę, skirtą paminėti rašytojos gimimo sukaktį. Prisiminta rašytojos biografija, žiūrėtos 2017 m. dokumentinio filmo „Ėvė. Mažosios Lietuvos rašytoja“ ištraukos. Žiūrėtos ir  1977 metais sukurto spektaklio „Urtė“, pagal I. Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ (scenarijaus autoriai Algimantas Kratulis, Bronius Talačka, Spektaklio režisierius Bronius Talačka) ištraukos. Kadangi renginyje dalyvavo vyresniosios kartos atstovai, jie puikiai prisiminė šio spektaklio pasirodymą televizijos ekranuose. Danutė pasidalino vaikystės prisiminimais apie tai, kad pirmasis televizorius kaime buvo tik pas Vilhelminą Jusytę. Todėl kai rodydavo šį spektaklį, sueidavo žiūrėti ir visi kaimynai. Susidomėjimą sukėlę prisiminimai paskatino Simonaitytės knygas perskaityti dar kartą, pažvelgti į praeitį kitu žvilgsniu.

Gilūtų filialo bibliotekininkė V. Girdžiušienė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.