Projektinė išvyka į Gedžiūnėlių bažnyčią

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“. Šio projekto metu vyksta pažintinės ekskursijos, edukacijos, paskaitos, koncertai. Aplankyta Zarasų, Utenos, Molėtų, Švenčionių ir Ignalinos krašto bažnyčių, kurios skaičiuoja ne vieną šimtą metų, susipažinta su gausiu bažnyčių kultūriniu paveldu, grožėtasi jų architektūra. Rugpjūčio 22-os dienos popietę vyko dvyliktoji išvyka, šį kartą į Gedžiūnėlius.

Gedžiūnėliai – kaimas Ignalinos rajone, 1 km į pietryčius nuo Grybėnų, pietiniame Dysnų ežero ir pietvakariniame Dysnykščio krante, prie Dysnos upės. Šiame kaimelyje stovi medinė Gedžiūnėlių Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčia. Yra tradicinio gyvenamojo namo formos, stačiakampio plano, vienabokštė. Statinys su varpinės bokšteliu, trisiene apside, prišlieta zakristija.  1921 m. pastatyta koplyčia. 1939 m. į Gedžiūnėlius persikėlęs klebonas Petras Budra pradėjo statyti naująją bažnyčią. Kunigo Karolio Gumbaragio pastangomis 1941 m. įkurta parapija, o 1943 m. pastatyta nauja bažnyčia, pritaikant senosios koplyčios pastatą.

Renginio metu skambėjo Ignalinos Švč. Mergelės Marijos bažnyčios šlovinimo grupės ir jos vadovo Vytauto Juodagalvio atliekamos giesmės. Projektu pasidžiaugė reziduojantis Gedžiūnėlių bažnyčią kunigas Vytautas Pūkas. Grybėnų  filialo bibliotekininkė Dalia Koršul pristatė kraštotyros dokumentų parodą, skirtą Gedžiūnėlių bažnyčiai ir ten dirbusiems kunigams. Didžiausias dėmesys buvo suteiktas ilgiausiai ten dirbusiam kunigui Jonui Kardeliui. Apie bažnyčią ir  jos kultūrinį paveldą kalbėjo Laimutė Teteriukovienė. Ji papasakojo apie Gedžiūnėlių Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčios restauravimą ir visus  medžio drožėjo Kazimiero Šėžos atliktus darbus. Šiltais ir jausmingais prisiminimais apie kunigą Joną Kardelį pasidalino Valerija Aleknienė iš Kazitiškio. Po renginio niekas neskubėjo skirstytis. Vieni ėjo apžiūrėti bažnyčios, kiti domėjosi paroda, o dar kiti lankė čia atgulusius savo gimines ir pažįstamus. Tą dieną Grybėnų bendruomenei buvo skirta edukacija „Žvakidžių gamyba“ su tautodailininke Nerija Daubare.

Vytauto Lekavičiaus nuotraukos

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.